jala_netiТази практика отнема около 5-10мин. и при нормално състояние се прави 2-3 пъти седмично, а при стресови ситуации най-добре е сутрин и вечер, заедно с миенето на зъбите. За премахването на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до три пъти дневно.

Време на изпълнение: Най-добре е да се прави сутрин на гладно и вечер при умствена умора. При необходимост може да се прави и по всяко друго време, но не и непосредствено след хранене. В студено време да се прави 50-60 мин. преди излизане навън.

Упътване за практиката: За целта е необходима нети лота (каничка). Напълваме съда с топла вода, 25-27С, леко топла, не гореща, не студена. Прибавяме хималайска сол в пропорция една равна чаена лъжичка на каничката вода. Солта изравнява осмотичното налягане на водата с това на телесните течности и по този начин предпазваме слузните мембрани в носа – правим си физиологичен разтвор. Ако изпитате неприятно усещане в носа, това е признак, че солта във водата е или твърде малко, или твърде много. Опитайте с език преди да почнете – трябва да е с вкуса на сълзите.

Техниката: Началната поза е с леко раздалечени крака и навеждане малко напред – пред мивката. След това накланяме главата на една страна и отваряме устата, за да дишаме през устата. Внимателно поставяме чучурчето на каничката в по-високостоящата ноздра, докато прилегне плътно в нея . Леко почваме да изливаме водата в ноздрата, така че водата да започне да излиза през другата ноздра. Когато половината от водата премине през ноздрите, сваляме каничката, връщаме главата в центъра и оставяме водата да изтече от носа. Изчистете слузта от носа, като внимателно го издухате. После с останалата част от водата продължаваме през другата ноздра.
Изсушаване на носа: Запушете дясната ноздра с палец и леко издухайте няколко пъти през другата, за да излезе влагата от носа. Правим същото и с другата ноздра, а след това и с двете заедно. Тази практика отнема около 5 минути и при нормално състояние се прави 1 път дневно. За премахване на тежки простуди, хрема или други заболявания тя може да се изпълнява до 3 пъти дневно.

Внимание: Водата трябва да минава само през носа. Ако вода навлезе в гърлото или в устата, това означава, че главата не е пр​а​вилно наклонена. След практиката се уверете, че носът е добре подсушен, в противен случай може да се появят признаци на простуда. Не духайте носа твърде силно.

Противопоказания: Хора с язви, полипи в носа и хронично кръвотечение, с предразположение към ушни инфекции и когато носа е напълно запушен (при синузит, настинка или грип) не трябва да предприемат практикуване на нети. Хора, при които се наблюдава постоянно затруднено преминаване на водата от едната ноздра в другата, е вероятно да имат запушване поради анатомични или други особености и трябва да потърсят мнение на специалист. Да не се прави след хранене и да не се духа силно носа, особено през двете ноздри едновременно, защото може да навлезе в ушите.