“Тези лекове действат така, че да повишат нашите вибрации и да отворят каналите ни за възпримане на Духовния Аз; да изпълнят нашата същност с онази конкрeтна добродетел, от която се нуждаем, и да отмият от нас грешките, които ни причиняват вреда. Те могат, подобно на хубавата музика или на всяко друго нещо, великолепно и възвишено, което ни носи вдъхновение, да извисят нашата истинска природа и да ни въздигнат по-близо до нашия дух и тъкмо по този начин да ни донесат покой и облекчение на нашите страдания. Те лекуват не като атакуват болестта, а като изпълват телата ни с красивите вибрации на Висшата Природа, в присъствието на която болестта се стопява като сняг на слънце.”

д-р Едуард Бах

Цветните есенции на д-р Бах Deistvieдействат подобно на медитацията – дават възможност на човека да достигне до мъдростта на своето Висше Аз, като не само разсейват негативните убеждения, но и отварят вратите на съзнанието ни, за да бъде залято от добродетелите на Висшия Аз – любов, радост, вяра, смелост. Когато това се случи, негативните нагласи и мисли изчезват, възстановява се балансът и настъпва истинско изцеление. Тези силни лечебни средства действат по много начини, за да ни помогнат да се освободим от негативните си убеждения и емоции и да ги заменим с положителните страни на съществото си. Хора и събития започват да се стичат в живота ни, за да ни помогнат да се придвижим към ново ниво на разбирането. Този ефект може да се засили допълнително, когато се освободим от вредното влияние на отрицателните си убеждения.  Може да се приеме, че човек има няколко емоционални слоя и цветните есенции ни помагат да преминаваме през пластовете от емоционални блокади. Емоциите се саморегулират, което означава, че са ефективни само дотам, докъдето са готови да стигнат хората. Те действат и като мек катализатор, който довежда хората до тази точка и след това им помага да започнат да пробиват следващия слой. Разбира се, колкото по осъзнати стават хората с помощта на лични практики за израстване, медитация и готовност да изследват и да се изправят лице в лице с чувствата си, толкова по-бързо ще действат цветните есенции. Цветните есенции на д-р Бах изваждат на повърхността положителните качества, които се крият дълбоко във всеки от нас. Тяхното активиране ни позволява да заменим страха със смелост, омразата с любов, несигурността с увереност и т.н.

За да  разберем ефектите на цветните есенции върху индивида ще използваме следната аналогия. Човешкото същество се състои от триадата – Съзнание, подсъзнание и тяло. Най-отгоре стои съзнателният ум – той мисли какво ще обядваш днес и какво си правил миналия уикенд, анализира думите, които четеш в момента. Съзнанието непрестанно бърбори вътрешно и прескача от мисъл на мисъл. Под нивото на съзнанието се намира подсъзнанието, където се съхраняват много от убежденията ни. Всяко наше преживяване се регистрира в съзнателната част на ума и постепенно се измества в дълбините на подсъзнанието, където остава. Всъщност повечето от тях са формирани още в утробата и през първите години от живота ни, но рядко сме осъзнати за тях.  Ние постоянно създаваме ситуации, които потвърждават личните ни убеждения и те често ръководят и диктуват действията ни. Както шлаките от физическата обмяна на веществата, натоварват храносмилателната система, така и шлаките от душевната обмяна пречат за преработването на емоционалните впечатления. Лечението с цветята на д-р Бах изчиства и трансформира натрупаните в подсъзнанието отпадъци, които са ни затормозявали години наред. По този начин е възможна душевна пренастройка и включване на физическите сили за самолечение. Енергията, която досега е била необходима за потискане, се освобождава за лечение и творчество, като по този начин животът на индивида става по хармоничен. Когато хората успеят да променят отрицателните си убеждения, те вече ще могат да се освободят и от саморазрушителните си модели на поведение, а това ще помогне не само на тях, но ще освободи и децата им. 

Цветята на д-р Бах са подходящи за приемане от всеки един човек, готов да чуе гласа на сърцето си и това, което има да му каже неговата душа.

Цветята на д-р Бах са за всеки, който е готов да заживее в хармония, здраве и любов. С тяхна помощ ние разбираме кои са грешните умствени модели, които водят до проявлението на болестта, а това е пътя към истинското изцеление.

“Те не лекуват пряко болестта, а чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце. Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно чувство на щастие.”

д-р Едуард Бах

Happy family lying in the park with their dog.

Системата от цветни есенции на д-р Бах е метод за лечение на психо-емоционални състояния и може да се употребява в многобройни житейски ситуации:

  • в критични периоди, свързани с промяна: бременност, раждане, тръгване на градина и училище, пубертет, кандидатстване в учебно заведение, явяване на изпити, избор на кариера, смяна на дом, започване на нова работа, създаване на семейство, менопауза и предменструален синдром, пенсиониране и др.
  • при негативни емоционални състояния, свързани със: стрес, страхове и фобии, чувство на несигурност, комплекс за малоценност, самотност, прекалена чувствителност, отчаяние, тъга и меланхолия, апатия и депресия, безпокойство, безсъние, преяждане, умствена и физическа умора, ревност, избухливост, гняв, напрежение, пристрастяване, поведенчески разстройства, невроза и психоза, натрапливи мисли, безпокойство, тикове  и др.
  • при нужда от по-добра адаптация при: липса на естествена приятелска среда, затруднено общуване, изоставане в развитието, проблемни отношения в работата и семейството, хиперактивност и нетърпение, пристрастяване към различни вещества, разсеяност и липса на концентрация, и др.
  • при преживяни душевни травми, катораздяла или загуба на близки, криза в семейството, уволнение или провал в бизнеса, развод, малтретиране, катастрофа, уплаха и др.
  • по време на възстановителен период след: химио и лъчетерапия, операция, дълго залежаване, рехабилитация, престой в болница, рентгеново лъчение, продължителна диета и др.
  • като спомагателно лечение при хронични физически болести: различни кожни обриви – невродермит, псориазис, дерматит, алергии, сенна хрема, акне, астма, проблеми с кръвното налягане и стомашно-чревния тракт,  световъртежи и замайване, и др.
  • в начален стадий на остри вирусни заболявания: хрема, кашлица, бронхит, настинка, главоболие, повръщане и разстройство, и др. Цветята рехармонизират и подсилват имунната система, за да има достатъчно сили, за да се справи с вируса.