Австралийските цветни есенции са напълно безопасна, проста и изключително силна система за лечение, която може да ви донесе емоционална, умствена и душевна хармония. Техният лечебен дар се базира на безкрайната мъдрост, че истинското изцеление идва, когато емоционалния баланс е възстановен, тъй като повечето физически заболявания възникват като резултат от емоционалния дисбаланс.

Австралийските цветни есенции са вторите най-широко разпространени есенции в света след Баховите и са предпочитани в практиките на много натуропати в цял свят поради тяхната бързина и ефикасност. Открити са преди около 30 години от австралийският натуропат Иън Уайт, който използвайки учението на  д-р Едуард Бах, създава серия от 69 вида цветни есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия.

Съществува едно консервативно направление, според което Цветните есенции на д-р Бах все още са напълно достатъчни за нуждите на нашето съвремие и че неговата система е напълно достатъчна за всички нужди на човечеството. Но помощта и магията, които са така очевидни в създаването на тези нови средства за лечение от австралийските цветя, са доказателство за противното.

За разлика от Баховите есенции те са насочени много повече към особеностите на съвременния човек със специфичните за нашата епоха проблеми – преодоляване на градския стрес, защита от електромагнитните лъчения, освобождаване от натрупани тежки метали, проблеми със сексуалността, комуникацията и липсата на духовност.

Австралия е древен континент, изпълнен с енергия и виталност и сравнително незамърсена природа, което е причина за уникалността на Австралийските Цветни Есенции.
Там се намират най-древните и многобройни цъфтящи растения в света, излъчващи огромна сила и красота.

Цветните есенции по своята природа наподобяват хомеопатични разтвори, притежават вибрационната енергия, извлечена единствено от цветовете на цветето, от което са направени. За разлика от билките и етеричните масла, цветните есенции не встъпват във взаимодействие с каквито и да било лекарствени препарати. Поради разредената си природа те са абсолютно безвредни. Есенциите са нежни и нямат странични ефекти, което ги прави перфектно лекарство за бременни, кърмачки и бебета. Цветните есенции са също толкова ефективни при деца и животни, както и при възрастни. Действието им при децата е  изключително бързо, тъй като те са натрупали по-малко негативност, нямат толкова емоционални блокажи и бариери, като възрастните и са свързани с чувствата си. Резултатите, които се постигат при деца и животни, отхвърлят възможността ползите от приемането им да се дължат само на плацебо-ефекта. Те са придобили огромен респект и чудесна репутация чрез своята безопасност, невероятно бързо действие  не само на психическо, но и на физическо ниво.

Австралийските цветни есенции не предлагат готови решения. Те катализират промени, които подпомагат естественото оздравяване в случай на болест, справянето с предизвикателни или ключови житейски ситуации. Променят фините ви настройки и могат да се използват като основно лечение или допълнение към природните методи на лечение – хомеопатия, иглотерапия, билколечение, диетолечение, масажи.