Повечето хора не се сещат да използват Баховите есенции, когато не са болни. А тe със сигурност могат да бъдат полезни за оформяне на характера, за развитие на личността и за постигане на съвършено здраве. Есенциите въздействат върху емоциите, а емоциите от своя страна върху физическото здраве. Последните също така са индикатор за физическото благополучие, тъй като всеки емоционален дисбаланс и всяко нехармонично състояние са просто предупреждение, че ще последва дисбаланс и във физическото тяло. Ако балансираме емоциите навреме, ще предотвратим физическия дисбаланс, преди той да се е проявил като болест. Профилактиката със сигурност е за предпочитане пред лекуването на болестта, но за съжаление повечето хора не обръщат нужното внимание на простите, но безпогрешни емоционални сигнали, които отразяват промяната в настроението или психическата нагласа. Лечебният метод на д-р Бах е толкова безопасен и сигурен, че всеки интелигентен човек може да го използва веднага, с гарантиран резултат и съвсем безвредно. Дори погрешно предписана есенция не може по никакъв начин да ни навреди или да предизвика каквато и да е странична реакция.

4.5Profilakti4no prilojenie

Всъщност профилактиката и предотвратяването на болестите би трябвало да бъде една от главните цели на Баховата терапия. Болестта е физическа проява на негативните емоционални състояния, които възпрепятстват развитието на характера, а тъкмо развитието на личността е основната причина, поради която сме тук, на тази Земя. Есенциите са предназначени за онези, които наистина желаят да преодолеят препятствията, спъващи техния напредък, за да придобият такива ценни качества, като храброст, толерантност, доброта, разбиране и покой на ума. Препятствия винаги ще има, затова само чрез тяхното преодоляване ние можем да напредваме. За щастие Баховите есенции ни помагат да се справим с практическата страна на ежедневието и взаимоотношенията с близките, колкото и да ни е трудно понякога. Могат дори да ни помогнат да възстановим връзки, които по някаква причина са били прекъснати или са ни правили нещастни.

Баховите есенции могат да ни бъдат изключително полезни в процеса на преобразуване на негативните страни от характера ни. Те ни дават сила да ги извадим на повърхността и да се освободим от властта им. Наред с основните черти в характера ни, които ни влияят най-силно, понякога изпадаме в различни преходни и непостоянни състояния, които също ни въздействат, макар и за по-кратко време. Ако се справим навреме с лошото настроение, можем да предотвратим някое физическо заболяване или по-тежко емоционално състояние, защото както казва д-р Бах “болестта не е нищо друго, освен затвърждаване на умствената нагласа”. Струва си да се вземем в ръце и да преодолеем емоционалните и психическите си проблеми! И това е важно не само по отношение на физическото си израстване, но и на нещо по-важно – духовното ни израстване!

Така както настроението ни посочва правилното лечение на болестта, по същия начин то може да ни предупреди отрано за някои бъдещи оплаквания и да ни помогне да ги спрем. Преди да са се появили повечето оплаквания, обикновено има период, през който се чувстваме “не съвсем в ред” или “капнали от умора”. Това е подходящото време да лекуваме общото си състояние, да влезем във форма и да попречим на проблема да се задълбочи.