Да се отгледат щастливи, здрави и добри деца е нелека задача за родителите. Процесът на израстване е труден за някои деца заради неспирния поток от емоции, с които трябва да се справят. Като че ли най-много се нуждаят от помощ тези, които са твърде чувствителни и не споделят какво ги тормози отвътре. Но дори и тези, които са по-силни, уверени и борбени, също трябва да се научат да използват умствените, физическите и емоционалните си умения и да ги усъвършенстват.

Юношеството е изключително труден период, пълен с предизвикателства както за детето, така и за родителите. Цветята на Бах са естествено и напълно безопасно средство, с което могат да се подпомогнат тези етапи на растеж и развитие. Трябва изрично да се подчертае, че цветните есенции развиват и укрепват тези добродетели, от които имат нужда както децата, така и родителите.

Юношите реагират много бързо на лечението, тъй като още не са създали устойчиви навици и модели на поведение като възрастните. Затова е добре е да предотвратим появата на вредни привички или да ги отстраним, докато не са се затвърдили.

iunoshi

Често родителите не забелязват отрицателните емоционални състояния на децата. Традиционната представа, че са “малки и нищо не разбират” или “бързо ще забравят всичко” е дълбоко погрешна. Тийнейджърите, също като възрастните, могат да преживяват сериозни емоционални проблеми, но имат много по-малко възможности да се защитят – всъщност само една: да се стараят да не мислят какво им се е случило. Страх от раздяла, свръхчувствителност, всевъзможни забрани – всичко това може да се превърне в стрес или емоционално сътресение за детето. А в много случаи емоционалния дистрес на нашите деца, така и остава неразпознат. Основния проблем е, че децата не могат да изразяват преживяванията си с думи. Те катo че ли “замират” и поведението им изглежда нормално, както винаги – това обърква възрастните, които смятат, че “децата не разбират или че им е все едно”.

Много от тях страдат от стрес и страх. Тези, които не искат да обременяват родителите си със своите грижи, предпочитат да си излеят душата пред чужди хора. Например тези, които са тормозени в училище. В цветните есенции има специални капки за ученици, както и такива които отстраняват лоши навици. На децата им е невъзможно да работят и да се учат нормално, когато са в нарушено емоционално състояние. Тези разстройства се забелязват и в ежедневието, защото страдат не само висшите психични функции – мислене, внимание, памет – но и физическите процеси и автоматизми.

За успеха на лечението е много важно как обясняваме тази система на тийнейджърите, защото есенциите няма да действат, ако те не ги вземат. Не можем да ви посъветваме какви думи да използвате, защото хората са различни. Най-важното е да се вслушате в сърцето си и да сте наясно с мотивите си, когато им давате есенциите си, защото децата разгадават много точно възрастните и реагират по съответния начин. Ако мотивите ви произлизат от желанието за контрол и коригиране на поведението им, те ще се разбунтуват и ще превърнат приемането на есенциите в същата битка, която водите с тях за облеклото или домашните. Ако ги съдите и критикувате, те ще виждат в препоръките ви още едно доказателство, че с тях нещо не е наред и че трябва да бъде поправено. Опитите ви да им помогнете ще подкопаят още повече тяхното крехко самочувствие, толкова типично за тази възраст. Ако подходите с любов и приемане обаче, това само по себе си ще превърне в част от лечението. Добре е да споделите накратко с тях, как на вас лично есенциите са ви помогнали да се справите с вашите проблеми. Ако детето иска да говори, изслушайте го как са му подействали есенциите, без да му натяквате непрекъснато да ги взема, не се намесвайте в личното му пространство и в лечебния процес. Най-важно е уважението! За подрастващите е трудно да уважават някого, който не ги уважава.

По време на тази фаза в развитието на детето, есенциите на д-р Бах могат да бъдат техен верен спътник във всеки един момент: уравновесяване на силните промени в настроението, типични за тази възраст. Родителите често са част от душевния конфликт на младите хора и не могат да преценят обективно ситуацията. Точно тогава младия човек започва да се изявява като личност, да иска определени неща и много често е възпрепятстван от родителя, който пък ги смята за неподходящи. В други случаи тийнейджърите са объркани и не знаят посоката в живота си – какво да предприемат, какво да учат и накъде да тръгнат. Трети пък за първи път се сблъскват с противоположния пол и изживяват любовни разочарования.

На всички тях Цветята на Бах помагат меко и постепенно да отстранят емоционалните си дисбаланси и да си върнат състоянието на комфорт и спокойствие.